A Másik Produkció szeptember 18-án megtartotta évadnyitó társulati ülését, mellyel elindult az egyesület hatodik évada.

Gulyás Hermann Sándor és Jászberényi Gábor a Kövek című előadásban (fotó: Őri György)

Az eddig Budapesten alkotó csapat a tavalyi évadban már készített egy koprodukciót az Aradi Kamaraszínházzal, Kiss Csaba-Csehov: De mi lett a nővel? című darabját mutatták be. A sikeres együttműködés eredményeképpen az új évadban már két bemutató is ilyen formában jön létre.

„Reméljük, hogy ezek az előadások, amelyek most az Aradi Kamaraszínházzal koprodukcióban jönnek létre, fesztiválokon tudnak majd megmérettetni. Gondoljuk mindezt abból is, hogy Tapasztó Ernővel az elmúlt évek során komoly szakmai sikereket tudtunk felmutatni. Ezekben a fesztiváldíjas előadásokban Gerner Csaba és mi is részt vettünk mint színészek. Nemzetközileg is elismert produkciók születtek, amelyek több díjat is kiérdemeltek a szakmai zsűriktől. Ezek az előadások olyan közös munkamódszerrel jöttek létre, és azt mutatja nekünk, hogy érdemes nem csak színészként, hanem mint társulat is részt venni ebben a folyamatban. Ezért is fontos, hogy a két színház közös utakat tűzzön ki és minél többet dolgozzon együtt.” Emelték ki a társulat vezetői: Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor.

A 2022/2023-as évadban a Másik Produkció négy új bemutatót tervez.

Október 23-án Gulyás Hermann Sándor rendezésében, az Aradi Kamaraszínházzal koprodukcióban készült Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk című drámája végre nézők előtt is bemutatásra kerül Aradon.

A lengyel Słobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban, 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul…

Az előadás szereplői: Magyar Bernadett, Sebők Maja, Vándor Éva, Tóth József, Balog József, Jászberényi Gábor, Gerner Csaba, Timkó János, Gyuriska János, Szabó Lajos.

Mozgás: Hojsza Henrietta

Az évad során több helyszínen is játszsák előadásukat, december hónapban pl. az Eötvös10-ben lesz majd látható.

Bemutató: 2022. október 23., Arad, Aradi Kamaraszínház

A Libri irodalmi díjas Jászberényi Sándor Varjúkirálycímű kortárs művét december 10-én az Rs9+Vallai Kertben fogják bemutatni. Az előadás rendezője: Jászberényi Gábor.

A történet Átokházán és környékén játszódik, Magyarország déli határvidékénél. A nevelőotthonból kikerült főhős, Csontos Tamás éppen öngyilkosságot akar elkövetni, de nem sikerül neki. A környéken munka nincs, egyetlen vagyona a tanya, ahol lakik, és ahol édesanyja felakasztotta magát. Minden éjjel erről álmodik. Barátjával, a roma származású Csabikával alkalmi, illegális üzletekből tartják fenn magukat kisebb-nagyobb sikerrel, de így is napról napra élnek. Egyik nap azonban egy szélsőjobboldali szervezet, a Testvériség betoborozza őket az önkéntes határvédők közé azzal a szándékkal, hogy a határon átszökő migránsokat elfogják és átadják őket a rendőrségnek.

„A Varjúkirály egyszerre szól a mai Magyarország még megmaradt viharvert tanyavilágáról, valamint a perspektíva nélküli perifériára került befolyásolható fiatalokról, mindez egy misztikus, már-már horrorisztikus köntösben, sokszor játékos és groteszk humorral. A történet és a figurák keménysége ellenére a szöveg mégsem moralizál, nem állítja, hogy a szereplők jót vagy rosszat cselekedtek, nem mondja meg, hogy mi lett volna erkölcsileg helyes:” – emelte ki Jászberényi Gábor.

Szereplők: Gulyás Hermann Sándor, Balogh Rodrigó, Sebők Maja, Jászberényi Gábor.

Bemutató: 2022. december 10., Budapest, Rs9+Vallai Kert

Akutagava Rjúnoszuke műve, A vihar kapujában március 17-én kerül újra bemutatásra, melynek rendezője: Gulyás Hermann Sándor. Akutagawa elbeszélését Kuroszava azonos című filmje tette világszerte ismertté.

A civilizált világ összeomlott. Lángokban áll a város, Kiotó. Katonák fosztogatnak mindenfelé, és még egy természeti csapás is bekövetkezett. Mindenki menekül, az ország lakhatatlanná vált. A tomboló vihar elől a Vihar kapujába, egy romos országúti építménybe húzódik be három ember, a Koldus, valamint egy gyilkosság két tanúja, a Favágó és a Pap. Aztán hogy az unalmat megtörjék, mindannyian mesélni kezdenek egy történetet.

Négyszer játszódik le ugyanaz a történet, kicsit mindig másképp. A Rabló, a megölt Férj szelleme, a Feleség és a Favágó négyféleképpen mondja el az „igazságot”. Az eset kibogozhatatlan. Egy házaspár megy át az erdőn. Megtámadja őket egy útonálló. Nem pénz kell neki, hanem a feleség. A Rabló elcsalja a férjet a bozót mélyébe, ahol megkötözi, majd magáévá teszi a nőt. Aztán valamelyikük megöli a férjet. Lehet, hogy a Rabló, lehet, hogy maga a feleség, de az is lehet, hogy szégyenében maga a férj követ el öngyilkosságot. Talán sosem fogjuk megtudni az igazságot. Talán nem is lényeges, mi az „igazság”.

Van valami rejtélyes ebben a történetben, holott mérhetetlenül egyszerű. Egy gyilkosság az áldozatok, az elkövetők és a tanúk szemszögéből elmesélve, újra és újra. Gyilkosság történt, de talán nem ez az érdekes, hanem az út, mely ide vezetett.

Bemutató: 2023. március 17. Budapest, Rs9+Vallai Kert

Az évad utolsó bemutatója: Matei Visniec Bohóc kerestetik című drámája lesz, szintén koprodukcióban az Aradi Kamaraszínházzal április 22-én Budapesten. Rendező: Tapasztó Ernő.

A világhírű, román-francia drámaíró, Matei Visniec keveset játszott és kevésbé ismert szerző Magyarországon, pedig művei az abszurd, a groteszk, de ugyanakkor a klasszikus elemekkel dúsított irányzat mintapéldája. Bohóc kerestetik című drámája a lét illúzióval való találkozását és a határok nélküli szabadság délibábját hozza színpadra – mindezt egy humorral, érzékenységgel, gyöngéd cinizmussal, „lélekakrobatákkal” teli montázsban, amelyben a színház és a cirkuszművészet összefonódik egy édes-keserű, klasszikus-abszurd játékban.

Három öreg bohóc, Nicollo, Filippo és Peppino találkozik egy álláshirdetésen, készek mindent megadni az utolsó mutatvány lehetőségéért, a végső nagy illúzióért, amelyre a függöny is lehullhat. Az elmúlt dicsőség emléke az egész világot varázslattá, szürreális környezetté varázsolja. A darab az élet fináléja, az utolsó „lét-monológok” fájdalmas és egyben nevetséges játéka.

Szereplők: Jászberényi Gábor, Gerner Csaba, Gulyás Hermann Sándor.

Bemutató: 2023. április 22. Budapest, Rs9+Vallai Kert

A 2022/2023-as évadban továbbra is havi rendszerességgel játsszák korábban bemutatott: Kövek, Stílgyak, Egy perccel tovább, Csak tenyérnyi vér, Az óceánjáró, De mi lett a nővel? című darabjaikat Budapesten, az Rs9+Vallai Kerben.

A társulat a műsorváltoztatás jogát fenntartja!