page-header

A negyvenkettedik széken ülő nő

Tallér Edina
A negyvenkettedik széken ülő nő

Tallér ​Edina, A negyvenkettedik széken ülő nő című drámakötetének harmadik drámája, a MÁSIK Produkció és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában került színpadra.

A monodráma megőrzi Tallér Edina prózai munkáinak nyelvi sokféleségét és öniróniáját, szituációteremtő képességét, de itt még jobban érvényesülnek a beszélt nyelv különféle regiszterei, tempóváltásai és a szereplők bonyolultabb viszonyrendszerei.

Egy huszonéves nőnek a társadalmi elvárások szerint családban kell élnie, tökéletes formában kell lennie, ugyanakkor a munkahelyén is helyt kell állnia. Egyszerre lázad ez ellen, mégis így szeretne élni a negyvenkettedik széken ülő nő, aki mindeközben testképzavarral és étkezési problémákkal küzd.

Az előadás egy „open office” munkahelyen játszódik egy vasárnap délután, ahol a szereplőnk hétközben dolgozik, de hétvégén takarítást vállal ugyanott, mert több pénzre van szüksége, az apja rengetegbe kerül, „nagyon sokat eszik”.

A negyvenkettedik széken ülő nő mai történet. Azokról szól, akiket mindenáron fel akar címkézni a társadalom, s azokról, akik mindenáron meg akarják szerezni ezeket a címkéket. Legyél szép, jó, kedves, okos, erős, vidám, hibátlan, sikeres! Hogyan tud ezeknek az elvárásoknak megfelelni napjainkban egy nagyvárosi huszonéves lány? Milyen energiák, vágyak, érzések, hiedelmek mozgatják, honnan indul és hová jut? És mi, többiek, mit veszünk észre mindebből? A monodráma számtalan kérdést vet fel, felkavaró és provokatív.

Az előadást havi rendszerességgel játsszuk a budapesti RS9 Színházban, illetve a Békéscsabai Jókai Színházban is, a tatabányai MOST Fesztiválon nagy sikerrel szerepelt.

A darab témája szokatlan. A hétköznapokban kevés szó esik a szereplő problémájáról, pedig kutatások szerint az emberek több, mint 30%-a szenved étkezési zavarokban. A társadalom nem tekinti betegségnek, nem vesz tudomást az ezekkel a nehézségekkel küzdő emberekről, kinevetik az „evős” embereket, pedig ez a probléma rengeteg későbbi egészségügyi baj gyökere (cukorbetegség, pszichotikus tünetek, skizofrénia stb.), aminek gyógyítása nehéz és bonyolult folyamat, rengeteg pénzébe kerül a társadalomnak.

A hétköznapokban már csak akkor vesszük észre ezeket a bajokat, amikor már késő, jelentkezik a krónikus soványság vagy kövérség, esetleg a bulimiában szenvedő beteg már nyelni sem tud. Ezek az emberek ott ülnek mellettünk a munkahelyeken, figyelemre, gondoskodásra, szolidaritásra, segítségre van szükségük.

A Másik Produkció elkötelezett abban, hogy ezeket a társadalmi szinten is jelentős problémákat megmutassa, beszéljen róluk színpadi formában is. Reményeink szerint erre a problémára, illetve annak elfogadására és felismerésére is segítséget nyújt az előadás

Szereplők:
Tarsoly Krisztina

Rendezte:
Gerner Csaba

Az előadás hossza:
70 perc szünet nélkül

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk.

Szereplő

Tarsoly Krisztina

Színész

View More
Rendező

Gerner Csaba

Rendező

View More