page-header

Egy perccel tovább

Tallér Edina
Egy perccel tovább

Dráma egy felvonásban

A Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztívál fődíjas előadása.

Mit rontunk el egy társkapcsolatban? Miért nem működik? Miért hozzuk jelenbe a múlt hibáit? – többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ nő és férfi.

A darabot Tallér Edina a Kalligram kiadónál megjelent Húsevő című saját regényéből írta színpadra.

A színpadi adaptáció egy harminc év körüli gyönyörű nő története, aki képtelen az életében a felelősség teljes döntések meghozatalára ezért egy álomba menekül, ahol megidézi életének fontos állomásait.

Miközben saját emlékei között kutat megpróbálja életre hívni társát, aki számára a legmegfelelőbb kalauz ebben az utazásban, a tökéletes férfit. Azonban a tökéletesség korántsem felhőtlen, a férfi személyében megidéződik az apja, a nevelőapja, a nagyapja vagyis minden fontos férfi szereplő az életében. Utazása alatt körvonalazódni látszik egy szörnyűségekkel teli múlt, amiben a megaláztatás, a családon belüli erőszak, a gyermekkorban elszenvedett traumák felszínre kerülése segít megérteni jelen helyzetét, ezzel közelebb kerülve önmaga megismeréséhez, és problémáinak megoldásához.

Tallér Edina kortárs magyar író szövege kiválóan alkalmasnak bizonyult arra, hogy humort nem nélkülözve mégis komolyan és érzékenyen reagáljon erre a tünetre. Bízunk benne, hogy előadásunkkal hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy ezek az emberek meg tudják hozni saját felelősség teljes döntésüket, és el tudnak jutni olyan szervezetekhez, akik segítenek feldolgozni traumáikat.

Gerner Csaba, az előadás rendezője a darabról:
„A darab a női lélek, a társkapcsolat olyan megmutatkozása, amely olyan problémákat tárgyal, feszeget, amelyekről nem szoktunk beszélni. Mi, férfiak, nem értjük, hogy miért csinálja ezt a csaj. Itt egy bizonyos aspektusból fény derül arra, hogy miket hordozhat egy nő magában. Természetesen egy nőnek is tanulságos. Mit ront el egy társkapcsolatban? Miért hozza be a jelenébe a múlt hibáit? Miért nem működik a kapcsolat? Ezzel a lánnyal csúnya dolgok  történnek, hoz magával egy olyan múltat, amellyel nagyon nehéz életre kelni. Talál egy fiút, aki meg tudná törni a jeget, ám neki is van viszonya a világhoz…”

Részlet a darabból:
„Állítólag a sors, az eleve le van osztva, mint a kezdőlapok a kártyajátékban. De hogy ki nyer, az már rajtunk múlik, mármint a játékosokon. Simán meglehet, hogy tök jó lapjaid vannak, csak rohadtul nem értesz a kártyához, és elszúrod. Meg olyan is van, hogy nem figyelsz a többiekre eléggé, magadra se… Ha a másokét már sejted, a saját lapjaidat pedig ismered, akkor csak ész meg bátorság kérdése az egész. A kártya, az ilyen. Meg, mondjuk, lehet csalni is, ha minden kötél szakad… Van, aki nyerni akar mindenáron… Én viszont sokszor csak lapulok a fűben…”

Juhász Mátyás ajánlója a darabról:
„Hatvan másodperc. Ennyi kéne csak, nem több. Milyen jó lenne csak egy perccel tovább
maradni, beszélni, kortyolni, csókolni, heverni, biztos jó lenne egy perccel tovább élni. Mindig egy perccel tovább. Ebben az ajándék minutumban persze mondhatnánk valami igazán okosat, szellemeset, és így könnyedén helyrehozhatnánk mindent. Lépcsőház-effektus ez, amikor a veszekedés után már eljöttünk a lakásból, és csak túl későn, a lépcsőházban jut eszünkbe az a bizonyos mindent helyretevő mondat, ami persze már sosem hangzik el.”
https://ujpest.hu/hir/9002/Lepcsohaz-effektus/

Szereplők:

Nő:
Kondákor Zsófi

Férfi:
Jászberényi Gábor

Rendezte:
Gerner Csaba

Írta:
Tallér Edina

Az előadás hossza:
70 perc, szünet nélkül.

Szereplők
Kondákor Zsófi
Színész
Jászberényi Gábor
Színész, rendező
Alkotók
Tallér Edina
Író, dramaturg
Gerner Csaba
Rendező
Galéria

Fotó: Szvacsek Attila

Videók
Sajtó